Deenen & Van Dalen Familierecht logo
Contact
Deenen & Van Dalen Familierecht logo
Contact

Wijziging duur partneralimentatie

Sinds 1 januari 2020 is de wetgeving met betrekking tot de partneralimentatie gewijzigd. Op die datum is er een nieuwe wet in werking gegaan. De belangrijkste verandering is een wijziging van de hoofdregel die geldt bij het bepalen van de duur van de alimentatie. Dat was vóór de wetswijziging maximaal 12 jaar, per 1 januari 2020 is dat veranderd.

Wat is er gewijzigd in de duur van de partneralimentatie?

De nieuwe hoofdregel is dat de verplichting om alimentatie te betalen eindigt na het verstrijken van een termijn die gelijk staat aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximale duur van 5 jaren. Stel dat uw huwelijk 10 jaar óf langer heeft geduurd, dan moet er 5 jaar alimentatie betaald worden. Als het huwelijk korter heeft geduurd, bijvoorbeeld 6 jaar, dan is er een alimentatieplicht voor 3 jaar.

Uitzonderingen op de hoofdregel van de duur van de partneralimentatie

Op deze hoofdregel zijn drie uitzonderingen, te weten:

  1. Zijn er jonge kinderen in het gezin, dán eindigt de verplichting om alimentatie te betalen pas op het moment dat het jongste kind 12 jaar is geworden. Hoe lang het huwelijk heeft geduurd, is in dat geval niet van belang.
  2. Heeft het huwelijk langer dan 15 jaar geduurd én krijgt degene die de alimentatie ontvangt binnen 10 jaar een AOW-uitkering, dan moet degene die alimentatie betaalt dat blijven doen totdat de ontvanger van de alimentatie de AOW-leeftijd heeft bereikt.
  3. Heeft het huwelijk langer geduurd dan 15 jaar èn is de ontvanger van de alimentatie geboren vóór 1 januari 1970 (en dus nog méér dan 10 jaar af van het moment waarop er recht is op een AOW-uitkering) dan geldt er een betalingsplicht van maximaal 10 jaar. Deze uitzondering geldt tot 2027. Vanaf 1 januari 2027 valt iedereen die langer dan 15 jaar is getrouwd, recht heeft op alimentatie én geboren is vóór 1 januari 1970 onder de uitzondering genoemd onder punt 2.

De hierboven genoemde regels gelden alléén voor echtparen die ná 1 januari 2020 uit elkaar zijn gegaan of nog gaan. Als er vóór 1 januari 2020 al afspraken zijn opgelegd over het betalen en/of ontvangen van alimentatie, dan verandert er helemaal niets voor u.

Meer nieuws

Nieuws

De executeur schiet te kort, wat nu?

Een executeur is door de overledene benoemd in zijn of haar testament. Die executeur kan een erfgenaam zijn, maar ook een derde die het vertrouwen heeft van de erfgenamen. De executeur beheert de erfenis en zorgt voor het betalen van de schulden die er zijn in de erfenis (bijvoorbeeld het uitbetalen van legaten). Indien het […]
Lees verder
partneralimentatie verhoogd

Nieuws

Hoogte alimentatie indexering 2024

De nieuwe alimentatie-indexering voor 2024 is bekend. Als u alimentatie betaalt, dan bent u verplicht om het alimentatiebedrag jaarlijks te indexeren. Dat geldt voor de kinderalimentatie èn de partneralimentatie. De hoogte van de indexering verschilt per jaar en wordt door de Minister van Justitie bepaald. Voor 2024 is de indexering van de alimentatie vastgesteld op […]
Lees verder
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-rightarrow-up