Een overledene kan in zijn testament legaten opnemen. Een legaat is in zijn algemeenheid een schenking van de overledene aan degene die een legaat toegekend krijgt (de legataris). De legataris heeft altijd de mogelijkheid om het legaat niet te accepteren. Op moment dat de legataris het legaat wel accepteert, heeft de legataris een aanspraak op afgifte van het legaat uit de nalatenschap. De legataris is dus een schuldeiser van de nalatenschap. De erfgenamen hebben de verplichting conform de wettelijke spelregels om er zorg voor te dragen dat het legaat tijdig en volledig wordt afgegeven aan de legataris. Over het afgeven van het legaat kunnen ruzies ontstaan. Daarbij dienen wij u graag van advies.
In een nalatenschap kunt u ‘meerdere petten’ op hebben. Hiermee bedoelen wij te zeggen dat u in een nalatenschap meerdere rollen kunt hebben. U kunt bijvoorbeeld naast erfgenaam, ook vereffenaar of legataris zijn. Het hebben van meerdere rollen kan leiden tot ruzies met de andere erfgenamen. Dit is zeker het geval wanneer de (familie)verhoudingen al voor het overlijden gespannen waren. In het familierecht speelt mediation bij het oplossen van problemen een grote rol, met name als er kinderen zijn. In het erfrecht speelt mediation tot op heden een veel kleinere rol. Samen kunnen we bespreken of mediation tot de mogelijkheden behoort als alle erfgenamen deze wens hebben.
U maakt telefonisch een afspraak voor een intakegesprek bij ons op kantoor. Wij vragen dan alvast wat informatie van u: wat is het probleem, waar loopt u tegenaan? Wellicht bent u al gedagvaard?
Kunnen wij u verder helpen, dan plannen wij een intakegesprek. De duur is afhankelijk van uw zaak, gemiddeld is dat een uur.