Deenen & Van Dalen Familierecht logo
Contact
Deenen & Van Dalen Familierecht logo
Contact

Hoogte alimentatie indexering 2024

partneralimentatie verhoogd

De nieuwe alimentatie-indexering voor 2024 is bekend. Als u alimentatie betaalt, dan bent u verplicht om het alimentatiebedrag jaarlijks te indexeren. Dat geldt voor de kinderalimentatie èn de partneralimentatie. De hoogte van de indexering verschilt per jaar en wordt door de Minister van Justitie bepaald. Voor 2024 is de indexering van de alimentatie vastgesteld op 6,2%.

Hoe werkt de alimentatie indexering?

Ontvangt of betaalt u alimentatie, dan moet u zelf aan de indexering van de alimentatie denken. U ontvangt daarvan geen officieel bericht, u moet dat zelf in de gaten houden. Het betekent dat het alimentatiebedrag moet worden verhoogd met het indexeringspercentage van het betreffende jaar. Voor 2024 ontvangt of betaalt u dus het bedrag aan alimentatie dat u in 2023 ontving of betaalde, verhoogd met 6,2% van dat bedrag. Iedere alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Oók als het salaris van de betaler niet omhoog is gegaan of als de kosten van onderhoud voor de betaler zijn gestegen.

Wat als ik de alimentatie indexering niet betaal?

Als betalende partij moet u er dus zelf voor zorgen dat u de alimentatie elk jaar per 1 januari verhoogt met het percentage van de indexering voor dat jaar. Als u dat niet doet, dan kan degene die alimentatie van u ontvangt dat alsnog van u vorderen. Dat kan met terugwerkende kracht over de afgelopen vijf jaar. Wij raden u aan om deze indexering goed in de gaten te houden en door te voeren; een terugvordering met een terugwerkende kracht van vijf jaar kan flink oplopen.

Wat als ik de alimentatie indexering niet ontvang?

Ontvangt u alimentatie en heeft uw ex-partner er niet aan gedacht de indexering van de alimentatie door te voeren voor de alimentatie van u of uw kinderen? Dan kunt u zich richten tot het LBIO (www.lbio.nl) of het NLAI (www.nlai.nl). Wij kunnen u daarbij uiteraard van dienst zijn.

Uitzonderingen?

Er is één uitzondering. Als u in het echtscheidingsconvenant vast hebt gelegd dat de indexatie uitgesloten is op de partneralimentatie dan hoeft de indexatie van de partneralimentatie niet doorgevoerd te worden. De indexering van de alimentatie voor kinderen is wettelijk verplicht; daarvan kan niet door middel van onderlinge afspraken worden afgeweken.

Wanneer is het alimentatie indexeringscijfer bekend?

Het indexeringspercentage van de alimentatie wordt ieder jaar in november door de overheid vastgesteld en bekend gemaakt. Zo kan de betalende partij op tijd maatregelen nemen en weten beide partijen waar ze aan toe zijn.

Meer nieuws

Nieuws

De executeur schiet te kort, wat nu?

Een executeur is door de overledene benoemd in zijn of haar testament. Die executeur kan een erfgenaam zijn, maar ook een derde die het vertrouwen heeft van de erfgenamen. De executeur beheert de erfenis en zorgt voor het betalen van de schulden die er zijn in de erfenis (bijvoorbeeld het uitbetalen van legaten). Indien het […]
Lees verder

Nieuws

Wijziging duur partneralimentatie

Sinds 1 januari 2020 is de wetgeving met betrekking tot de partneralimentatie gewijzigd. Op die datum is er een nieuwe wet in werking gegaan. De belangrijkste verandering is een wijziging van de hoofdregel die geldt bij het bepalen van de duur van de alimentatie. Dat was vóór de wetswijziging maximaal 12 jaar, per 1 januari […]
Lees verder
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-rightarrow-up