U heeft besloten om uit elkaar te gaan en wilt dat zo respectvol mogelijk doen. U kunt kiezen voor een procedure bij de rechtbank. U kiest daarmee voor een traject dat lang en moeizaam kan zijn, waarbij uiteindelijk een ander over de toekomst van u, uw partner en uw eventuele kinderen beslist.
U kunt ook kiezen voor mediation. De kracht van mediation is dat u en uw partner zelf de toekomst vorm gaan geven, in vertrouwelijkheid en onder leiding van een onpartijdige gespreksleider.
Wil de mediation slagen, dan zijn er een aantal voorwaarden. Het meest van belang is dat u en uw partner beiden de wil hebben om in overleg afspraken te maken over de geschilpunten. Met andere woorden: wederzijds commitment is absoluut een voorwaarde.
Zonder inzet van béide partijen heeft mediation geen kans van slagen. Er moet bereidheid zijn om, samen met een van onze advocaten, aan één tafel te zitten.
U ontvangt van ons aan het begin van het traject een mediation-overeenkomst. In deze overeenkomst staan de spelregels met betrekking tot mediation. De belangrijkste spelregel is dat u bereid bent om naar elkaars argumenten te luisteren. En het is óók van belang dat u bereid bent om met uw partner de mogelijke oplossingen te onderzoeken en te proberen tot een compromis te komen.
Gedurende het gehele proces hebben onze advocaten aandacht voor de emoties van u en uw partner. Emoties zorgen vaak voor een belemmering van de communicatie; het lukt niet meer om naar elkaars argumenten te luisteren. Het vinden van een compromis wordt daardoor lastig. Onze advocaten helpen u bij het doorbreken van de negatieve spiraal.
Onze advocaten voorzien u van de juiste juridisch informatie die u nodig hebt om goede onderlinge afspraken te maken. Het doel van de mediation is immers dat u komt tot onderlinge, duurzame afspraken. Die afspraken worden door onze advocaten vastgelegd in een convenant. Als er kinderen zijn wordt het convenant aangevuld met een ouderschapsplan. Na ondertekening daarvan zorgen onze advocaten voor de verdere afhandeling bij de rechtbank, zonder dat u daarbij in persoon aanwezig hoeft te zijn.
Dat verschilt per traject en hangt af van hoe goed u nog naar elkaar kunt luisteren en van de wederzijdse bereidheid om tot een compromis te komen. Mediation wordt altijd gestart met een eerste inventarisatiegesprek. Na afloop van het eerste inventarisatiegesprek ontvangt u van ons een schriftelijke opgave van de kosten van de volledige mediation.
Indien u niet akkoord gaat met deze opgave dan staat het u vrij om te stoppen met het traject, zonder dat her eerste gesprek in rekening zal worden gebracht.
U maakt telefonisch een afspraak voor een intakegesprek bij ons op kantoor. Wij vragen dan alvast wat informatie van u: wat is het probleem, waar loopt u tegenaan? Wellicht bent u al gedagvaard?
Kunnen wij u verder helpen, dan plannen wij een intakegesprek. De duur is afhankelijk van uw zaak, gemiddeld is dat een uur.