Deenen & Van Dalen Familierecht logo
Contact
Deenen & Van Dalen Familierecht logo
Contact

De executeur schiet te kort, wat nu?

Een executeur is door de overledene benoemd in zijn of haar testament. Die executeur kan een erfgenaam zijn, maar ook een derde die het vertrouwen heeft van de erfgenamen. De executeur beheert de erfenis en zorgt voor het betalen van de schulden die er zijn in de erfenis (bijvoorbeeld het uitbetalen van legaten). Indien het vermogen van de nalatenschap onvoldoende is om de schulden te betalen, heeft de executeur meestal ook de bevoegdheid om goederen te verkopen om hiermee de schulden van de nalatenschap te betalen.

Bevoegdheden executeur erfenis

Zolang de executeur in functie is, is hij als enige bevoegd om over de spullen van de erfenis te beschikken. Dat betekent dat de erfgenamen zolang de executeur in functie is, niet zelfstandig over het geld of de spullen van de erfenis kunnen beschikken.

Voordat de executeur aan de slag kan, dient hij er zeker van te zijn dat er voldoende vermogen is om de schulden te betalen. Dat betekent dat de executeur aan het begin van zijn werkzaamheden de zogenaamde “ruimschootsverklaring” moet afleggen. Uit de ruimschootsverklaring blijkt dat de executeur een globaal inzicht heeft gekregen in de bezittingen en de schulden van de erfenis en dat er voldoende vermogen is om de schulden te betalen. Op het moment dat de executeur een dergelijke ruimschootsverklaring heeft afgelegd, kan hij aan de slag.

Maar wat als u als erfgenaam niet tevreden bent over het werk dat de executeur levert. Kunt u daar als erfgenaam iets aan doen? Welke stappen kunt u dan ondernemen?

Ontslag executeur

Als de executeur slecht werk levert, dan kunt u als erfgenaam een verzoek tot ontslag van de executeur indienen bij de kantonrechter. Er zijn verschillende redenen voor een kantonrechter om een executeur te ontslaan.

Doet de executeur zijn werk niet goed, dan kan dat voor een kantonrechter een belangrijke reden zijn de executeur te ontslaan. Immers, op het moment dat de executeur afwikkeling van de erfenis laat liggen, en dus niks onderneemt, kan de executeur ontslagen worden door de kantonrechter.

Een andere reden om de executeur te ontslaan ligt in de kwaliteit van het werk van de executeur. Als de executeur ronduit slechte beslissingen neemt in verband met de afhandeling van de erfenis, dan kan dat ook een reden voor ontslag zijn. Als de executeur bijvoorbeeld een woning, die onderdeel is van de erfenis, voor een veel te lage prijs verkoopt, kan dat een reden voor ontslag van de executeur zijn. En ook als de executeur onvoldoende vertrouwen heeft van de erfgenaam, dan kan de kantonrechter besluiten de executeur te ontslaan. De erfgenaam moet in het verzoekschrift aan de kantonrechter dan wel zorgvuldig formuleren wat de feiten zijn waarom er onvoldoende vertrouwen is in de executeur.

De executeur is ontslagen, wat nu?

Op het moment dat het verzoek wordt toegewezen, kan de kantonrechter een nieuwe executeur benoemen. Voor het benoemen van de executeur moet het testament wel aanknopingspunten geven. Indien er op dit punt in het testament niks is bepaald, kan de kantonrechter niet zomaar een nieuwe executeur benoemen.

Verder kan het zijn dat de executeur zulk slecht werk heeft geleverd, dat de nalatenschap schade heeft geleden. Uit een uitspraak van de Hoge Raad van 21 november 2008 blijkt dat de Hoge Raad van mening is dat als een executeur tekort is geschoten in de van hem te vragen zorg, in beginsel de executeur persoonlijk aansprakelijk is jegens de erfgenamen die als gevolg daarvan zijn benadeeld. De grondslag van een dergelijke vordering is een onrechtmatige daad.

Er kunnen zich diverse situaties voordoen waarin de executeur ronduit slecht werk geleverd heeft, waardoor de erfgenamen of andere schuldeisers schade hebben geleden. Bijvoorbeeld doordat de executeur is overgegaan tot verdeling van de erfenis zonder dat alle schulden zijn betaald. De schuldeisers worden dan benadeeld en kunnen de executeur in privé aansprakelijk stellen. Ook de erfgenamen kunnen de executeur in privé aansprakelijk stellen als zij door het toedoen van de executeur schade hebben geleden.

Het uitoefenen van de functie van executeur is belangrijk. De wetgever gaat ervan uit dat de executeur zijn werk goed doet. Als de executeur zijn werk niet goed doet zijn er verschillende mogelijkheden om actie te ondernemen.

Wilt u informatie over het bovenstaande? Neem gerust contact met ons op.

Meer nieuws

Nieuws

Wijziging duur partneralimentatie

Sinds 1 januari 2020 is de wetgeving met betrekking tot de partneralimentatie gewijzigd. Op die datum is er een nieuwe wet in werking gegaan. De belangrijkste verandering is een wijziging van de hoofdregel die geldt bij het bepalen van de duur van de alimentatie. Dat was vóór de wetswijziging maximaal 12 jaar, per 1 januari […]
Lees verder
partneralimentatie verhoogd

Nieuws

Hoogte alimentatie indexering 2024

De nieuwe alimentatie-indexering voor 2024 is bekend. Als u alimentatie betaalt, dan bent u verplicht om het alimentatiebedrag jaarlijks te indexeren. Dat geldt voor de kinderalimentatie èn de partneralimentatie. De hoogte van de indexering verschilt per jaar en wordt door de Minister van Justitie bepaald. Voor 2024 is de indexering van de alimentatie vastgesteld op […]
Lees verder
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-rightarrow-up